Yläaste vs ammattikoulu

toukokuuta 14, 2017

Pahoitteluni, että posaus (vai että ihan "posaus", tarkoitin, että postaus) tulee näin myöhään. Otsikko kertookin, mikä on tämän päivän aiheena. Omien koulukokemuksieni pohjalta osaan kyllä löytää paljon eroja, joita yläasteen ja ammattikoulun välillä on. Joten aloitetaan.

Aloitetaan vaikka sillä, että olen tuntenut luokkakaverini melkein koko peruskoulun ajan, osan 9 vuotta ja osan vähän vähemmän aikaa. Ala-asteella oli kavereita enemmän kuin yläasteella. Kun ihmiset muuttuvat, joten kaveripiirit vaihtuvat, jopa monta kertaa peruskoulun aikana. Pysyviä ystäviä minulla oli yläasteella kaksi, sellaisia, joita näin myös vapaa-ajalla. Kyllä joitakin muitakin satuin näkemään silloin tällöin. Olo oli vähän syrjitty ja ehkä muiden takia (tai sitten ei) jotkut oppilaista eivät edes halunneet tutustua minuun. Ennakkoluulot vallitsivat silloin joitain oppilaita, olen itsekin syyllistynyt tähän, myönnän sen. Opiskelu ei ollut hankalaa, tietysti jotkin aineet eivät olleet itselleni helppoja. Ammattikoulussa taas oli niin paljon tuntemattomia kasvoja, ennakkoluuloja totta kai olikin, mutta ihmisiin pystyi tutustumaan helpommin, kun ei olla oltu samalla luokalla yhdeksää vuotta.

 Kavereita sain enemmän ammattikoulusta, kuin peruskoulusta. Toisaalta ammattikoulussa oppiaineet olivat haastavammat joiltain osin ja vaativat paljon keskittymistä työssäoppimisia varten. Itse pidin ammattikoulun hengestä paljon enemmän, kuin peruskoulun. Perukoulu oli jotenkin tunkkaisempi ja rajoitetumpi. Eihän peruskoulussa koulupäivän aikana saa poistua koulualueelta, vaikka moni sitä ei nyt tietenkään noudattanut. Mutta peruskoulussa opettajat olivat mukavimpia, riippuu tietenkin koulusta, mutta minun koulussani oli todella mukavia opettajia ja sitten vähemmän mukavia opettajia. Ammattikoulussa opettajat suostuvat auttamaan yhtä oppilasta enemmän jos tarve vaatii ja vaikuttavat enemmän kuin peruskoulussani. Minun mielestäni ammattikoulussa oli ehkä ymmärtäväisempiä opettajia, mukaan lukien muu henkilökunta. 

Ammattikoulun ja peruskoulun yksi ero on myös etäpäivät. Etäpäivät ja -viikot ovat ihanaa "lomaa" koulun ahtaista luokista, vaikka etäpäiviin kuuluvat tietysti etätehtävät, jotka eivät minulla ainakaan olleet kovin hankalia, etteikö niitä voisi kotona yksin tehdä. Sekä ammattikoulussa oli enemmän ryhmätöitä, kuin peruskoulussa. Itse olen tullut siihen tulokseen, että pidän ammattikoulusta enemmän, vaikka joskus haluaisin viettää vielä aikaa peruskoulussa. 

Mitä mieltä te olette? Kumpi on ollut mielekkäämpi, mikäli olette jo valmistuneet peruskoulusta ja käyneet/käytte yhä ammattikoulua?

You Might Also Like

0 kommenttia

Nuori tavallisen polun tallaaja blogien ihmemaailmassa
Sisällön tarjoaa Blogger.