Mielipiteeni mielipiteiden ilmaisemisesta - Juttutuokio

huhtikuuta 14, 2018

Nykymaailmassa pitää valita tarkkaan ne oikeat sanat, jotta ei loukkaa ketään vahingossa, tai sitten pitää olla vain hiljaa. Ei riitä, että keskustelun alku- ja loppuvaiheessa korostetaan "tämä on vain minun mielipide", sillä aina on joku, joka ottaa asian henkilökohtaistesti. Kyse on samaistumisesta, tai juurikin sen vastakohdasta. Yritän selittää asian näin: Jos sanon "on OK polttaa tupakkia raskauden aikana" ja lukija on täysin eriä mieltä.  Lukija ei ole ikinä raskaana ollessaan polttanut tupakkaa ja pitää asiaa vastenmielisenä. Tällöin mielipide voi mennä lukijan ihon alle ja ärsyyntyä. Mielipide-eroistakin voi puhua rauhassa, muta usein siitä kehittyy väittely, joita yleensä näkee nuorten täyttämässä auditoriossa, väittelemässä siitä, pitäisikö eutanasia sallia Suomessa vai ei.

Aina kaikkea ei pidä ottaa liian henkilökohtaisesti. Yleinen mielipide harvoin kohdistuu tiettyyn henkilöön ja sen elämäntapoihin. Haluan pystyä ilmaisemaan mielipiteeni ilman huonoa omaatuntoa. Se on kaikkien oikeus, eikä ketään voi tuomita sen perusteella, mitä ajattelee. Minulla on myös aikalailla ristiriitaiset fiilikset siitä, kun monet sanovat, että kaikilla on se oma mielipide ja sananvapaus, mutta kun heitetään ilmoille mielipide, joka ei välttämättä ole jonkun mieleen, vastataan "jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa" tai "tuonkin olisi voinut jättää sanomatta". Aina ei voi kaikkia miellyttää omilla mielipiteillään. Tuomitseva mielipide on toki eri asia. Johonkin kohdistettu, loukkaava mielipide on kuin toisen haukkumista. Olipa se sitten somen puolella, vai ihan kasvotusten.


Nettikäyttäytymienkin unohtuu monelta melko usein, ainakin mitä itse olen kommentteja lueskellut. Joko viaton mielipide tuntuukin jonkun mielestä aivan liian loukkaavalta, asiasta mainitaan ja sitten mukana onkin jo useampi henkilö puimassa tätä mielipiteen laatua. Tai sitten joku hyökkää tuomitsevalla mielipiteellä ihan tarkoituksella jonkun henkilön kimppuun ja sitten hetken väittelyn jälkeen tulee ne kuuluisat sanat: Tämä oli vain mielipiteeni. 
Mielipide, jota ei ole kohdistettu kehenkään on viaton mielipide, kärkevyydestä huolimatta. Tuntuu, että ihmisen kyky uskaltaa ilmaista, mitä ajattelee on heikentynyt. Jos ei löydy kaikille sopivaa, oikeaa sanamuotoa, sota syttyy lopulta. Onko ihmisistä tullut herkempiä? Siltä se ainakin välillä tuntuu, onko kukaan miettinyt samaa?

Mutta hei, tämähän on vain minun mielipide.


Kiitos kun luitte. Ehkä lähiaikoina voisin kirjoittaa nykyisestä nettikäyttäytymisestä lisää, mutta en ainakaan nyt heti tämän perään. Tässä oli vähän toisenlaista tekstiä tällä kertaa, näkemiin!

You Might Also Like

0 kommenttia

Nuori tavallisen polun tallaaja blogien ihmemaailmassa
Sisällön tarjoaa Blogger.