Talvi Kemissä osa 2

tammikuuta 25, 2018

Kävimme 21.1 kuvaamassa jälleen hiukan Kemin seutuja. Aluksi kävimme Lapintuulessa aamukahvilla, niin teemme todella useasti. Sen jälkeen päätin, että kun kerran olemme näin aikaisin liikenteessä, ei olisi paha asia, jos taltioin sitä vähän tänne blogin puolelle myös!


Kuva on siis Poltimonkadulta ja suoraan edessämme näkyypi entinen leipomo, korjatkaa, jos olen väärässä, mutta eikös tämä ole Karila? Luin nimittäin vasta siitä, että Metsä Fibre hakee poikkeamislupaa Kemin Hiilimön ja ympäristön alueella viiden rakennuksen purkamista varten. 

Hakemuksessa tarkoitetut rakennukset ovat työnantajakerho, Junton sauna, entinen leipomo, kerrostalo Pajusaarentien varrella ja Karila. Eikö Karila ja leipomo, olleet yksi ja sama rakennus, eli Poltimonkatu 9? Saatan muistaa väärinkin, mutta mapsin mukaan, kuvan talo on Poltimonkatu 9. 

Mitä mieltä itse olette tästä purkamisesta? Minusta nämä ovat kuitenkin muisto siitä, millaista täällä on ennen ollut, enkä ole purkamisen puolella. 

Metsä Fibre hakee poikkeamislupaa siksi, koska purettaviksi aiotut rakennukset ovat suojeltuja asemakaavassa.


Poikkesimme myös Pajusaarentien varrella olevalla paloasemalla. Entisellä sellaisella. Monesti pienenä valitin, miksi paloaseman kellot ovat väärässä, miksei kukaan voi käydä asettamassa niitä oikeaan aikaan. Eipä siitä olisi pahemmin ollut hyötyä, ellei joku kävisi joka minuutti liikuttelemassa viisareita.

Jos joku haluaisi kertoa minulle Vanhasta paloasemasta lisää, täällä tai Facebookin puolella niin olisin hyvin kiitollinen. En itse löytänyt internetin ihmeellisestä maailmasta oikein tietoa, joten jos siellä on ihmisiä, keillä on vähän parempi yleistieto tästä aiheesta niin stooreja otetaan vastaan!

Tämä näky on siis tullut jo pienenä tutuksi, kun olen melko lähellä asunut ja useamman kerran kauppareissulla on tultu ajettua ohi.
Lapintuulen jälkeen ajoimme Kemin uimahallille. Melkein teki mieli lähteä uimaan, mutta ei ollut uimakamppeita matkassa ja koira oli autossa, joten emme voineet mennä uimaan tällä kertaa. Siitä onkin jo aikaa, kun olen siellä käynyt. Joten Ville tilasi vain ruokaa Kahvila Laineesta, joka siis on osa uimahallia.Tämä muraali valmistui viime vuonna, teos on osa UPEA17 kaupunkitaidefestivaalia. Teoksen siis maalasi palkittu kuvittaja Eero Lampinen. Tämän muraalin löytää osoitteesta Meripuistonkatu 28, vanhan koulun päätyseinästä.


11.1 Kävimme Villen kanssa ensimmäistä kertaa lounaskahvila Paussissa syömässä. Ruoka oli hyvää, eikä hintakaan lompakkoa kauhistanut. Lounas maksoi noin 10 euroa, johon kuului itse lounas, lautasen viereen leipää, salaattia ja pannukakkuja.
Olin samalla hetkellä kuvaamassa Kemiä ja Lumilinnaa näyttötyötä varten. Oli todella mukavaa ja sisustus oli todella yksinkertainen, mutta tyylikäs, kun astuimme kahvilaan sisälle, tuli heti hyvät fiilikset tästä ruokapaikasta. Arkisin Paussi aukeaa 10.30 ja sulkeutuu 15.00.
Kävimme myös satamassa vähän kuvailemassa mm. Satamakaffila Nuottaa sulassa yksinäisyydessään. Kesällä olen täällä pari kertaa käynyt pannarikahvilla, tämä on todella hyvä paikka lemmikkien ystäville, sillä koirat on tänne tervetulleita ja ehkä enemmänkin, sillä koirille on tehty jopa oma menu. Talvellahan tämä on vain oiva paikka lumen kertymiselle, luonnollisesti. Mutta kesäisin tämä on todellakin täynnä, päivisin kuin iltaisinkin.


Jalokivigalleriakin sai viime vuonna vähän uutta pintaa, samoissa sävyissä kuitenkin. Mutta olihan se kyllä rapistunut vielä viime vuoden alussa. Täytyy rehellisesti sanoa, että en ole ikinä käynyt Jalokivigalleriassa, vaikka olen asunutkin täällä Kemissä koko pienen ikäni, tai en ainakaan oman muistikuvani mukaan ole käynyt. Mutta heitetään vähän infoa niille, jotka eivät tätä galleriaa tunne. 

Ensinnäkin, Kemin jalokivigalleria sijaitsee kaupungin satamassa vanhassa tullikamarissa, se on pönöttänyt siellä jo vuodesta 1912 saakka. Galleriassa on ainutlaatuinen kokoelma raaka- ja korukiviä eri puolilta maailmaa.

Eric O. Eehrström suunnitteli Suomen kuninkaalle kruunun vuonna 1918, joka ikävä kyllä jäi vain luonnoksena paperille. Mutta 70 vuotta myöhemmin Teuvo Ypyä, jalokivigallerian alkuperäinen omistaja valmisti kruunun alkuperäisten piirustusten mukaan. Kruunu on kullattua hopeaa ja siinä on kuorikkohelmiä ja jaloserpentiinihelmiä sekä emalia. Miksi kerron tämän? Koska tämä kyseinen kruunu sijaitsee Kemin jalokivigalleriassa!

Nämä samaiset tiedot löytyvät VisitKemi:n sivuilta, nimeä klikkaamalla pääsette itse sivuihin käsiksi, tarkalleen ottaen sivulle, missä lukee enemmän jalokivigalleriasta ja löydätte muutakin tietoa Kemin nähtävyyksistä, asumisesta ja niin edespäin.


Mitä piditte toisesta Talvi Kemissä postauksesta? Jos piditte, heittäkää kommenttia alas, tai Facebookin puolelle ja kertokaa kaikki risut ja ruusut jos siltä tuntuu, niin tiedänpä ainakin, jatkanko vielä näiden postausten parissa!

Kiitos kun luitte, näkemiin!

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Olen monesti kulkenu tuon vanhan "paloaseman" (whatever) ohi ja miettiny, miten ihanan persoonallisen kodin siitä saisi remppaamalla sen siihen kuntoon. :) Oma mielipiteeni tosin on, että jos vaihtoehtoina on joko mädäntyä pystyyn tai purkaa, niin kannata purkamista. Ei se hiljalleen paikoilleen rappeutuminen ole sen armollisempi vaihtoehto noille rakennuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, että vastaamisessa on mennyt aikaa, paljon!
   Ei varmasti olekaan, tuntuu vain niin oudolta kuvitella tuo maaläntti ilman vanhaa paloasemaa. Siinäpä vasta olisikin ideaa ostaa asema ja muuttaa siihen! :)

   Poista

Nuori tavallisen polun tallaaja blogien ihmemaailmassa
Sisällön tarjoaa Blogger.