Ei pelkkä mieliala - Juttutuokio

syyskuuta 11, 2016

Olen tästä aikaisemminkin kyllä kirjoittanut, mutta nyt yritän vähän tarkemmin ilmaista mitä tämä masennus tarkoittaa ja mitä se tekee ihmiselle.

Niille, jotka eivät välttämättä jaksa koko postausta lukea:

○ oireet ovat monimuotoisia
○ vaihtelevat esim. vaikeusasteen, esiintymistiheyden ja keston mukaan
○ stressi, elämän kriisitilanteet voivat aiheuttaa monenlaisia mielenterveyden ongelmia (mutta ovat ohimeneviä) , niitä voi esiintyä myös henkilöillä, jotka eivät sairasta masennusta
 useimmiten masennukseen liittyy mm. unettomuutta, väsymystä, itsetunnon heikentymistä sekä itsetuhoisuutta joko ajatuksina tai tekoina
○  masennusta voidaan hoitaa eri tavoilla, biologisilla ja psykologisilla menetelmillä (alempana kerron hoidoista enemmän)


Masennus voi helposti piiloutua muiden oireiden ja vaivojen taakse, jotta masennus voi jäädä kokonaan huomaamatta. Tunnetilan ja toimintakyvyn muutoksista voidaan myös havainnoida masennus. 


Lievissä masennustapauksissa toimintakyky voi olla vielä kohtalainen ja voi ilmetä mm. tyytymättömyytenä tai ärtyisyytenä

Vaikeammissa tapauksissa oireita on yleensä runsaasti, jotka merkittävästi haittaavat toimintakykyä tai ihmissuhteita

Omien kokemuksieni pohjalta olen huomannut, että kritisoin itseäni paljon, ilman syitä.

Kuten monilta sivuilta löytää, oireita ovat madaltunut mieliala, syyllisyydentunne, mielihyvän menetys, uupumus, itsetuhoinen käytös, unihäiriö , ruokahalun ja painon muutos.

Mutta ei mennä stereotypioiden mukana. Nämä ovat kyllä yleiset oireet, mutta jokaisella masennusta sairastavalla ei ole näitä kaikkia oireita. Mieli tuntuu matalalta, kyllä, mutta on myös aikoja, kun olo tuntuu paremmalta. Ja masentunut ei tarkoita sitä, että ei koskaan hymyile tai naura. 

Kerran minua masensi todella paljon ja olo tuntui pahalta. Silloin mainitsin siitä yhdelle ystävälleni ja hän tosissaan minulta kysyi : Miten sulla taas se masennus tuli?

Mutta se ei tosiaan ole pelkkä mieliala, se on sairaus. Joka on tosin hoidettavissa. 

Biologiset hoidot:  Näihin kuuluvat mm. lääkehoidot, jotka ovat osottautuneet tehokkaimmiksi, lääkehoitoon kuuluvat trisykliset depressiolääkkeet, selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (eli SSRI) sekä sekalainen ryhmä uuden polven masennuslääkkeitä

Muita hoitokeinoja ovat myös kirkasvalohoito, sähköhoito, psykoterapiat 

Yleisyys: Arviolta 5-6% suomalaisista kärsii masennuksesta. Masennustilat ovat naisilla 1,5-2  kertaa yleisimpiä kuin miehillä. Elinikäinen riski sairastua masennukseen on naisilla 20-33% ja miehillä 12-18

Vähän aikaa sitten, minullakin oli vaikeaa, osasin nauttia joistain hetkistä, mutta jotenkin vain huonot ajatukset ottivat valtansa. En osannut elää normaalia elämää. Kesti 2 vuotta päästä pahimman yli, mutta en ole täysin parantunut. Ystävät, perhe ja poikaystäväni ovat minun suurin tukeni. En ole käyttänyt ikinä masennukseen lääkkeitä, en ole halunnut. Olen vain käynyt puhumassa ammattilaisen kanssa, joka on toisinaan auttanut, mutta toisinaan he kyselevät asioita, jotka eivät edes paina mieltäni, tai liity oikeastaan mihinkään tärkeään. Joskus sekin tuntui turhalta, mutta ammattilaisen luona käynti ei tehnyt pahaakaan. 

Joillakin on hankalaa reagoida, jos kertoo vaikka omasta masennuksestaan. Vaikka itsellänikin on masennus, en tiedä mitä sanoa, jos joku tulee minulle avautumaan. Minulle on helppo puhua, en tuomitse, pyrin kuuntelemaan parhain mahdollisin keinoin.

En ole mikään alan ammattilainen puhumaan tästä asiasta, mutta tässä on osa minun näkemyksiäni ja kokemuksiani, kuten myös faktoja. Olen laittanut linkit postauksen loppuun niistä sivuista, joita käytin apunani. 

En osaa tähän muuta sanoa kuin, kukaan ei ole ainoa.


http://www.psykoterapia.com/masennus.html
http://www.masennustesti.info/

You Might Also Like

0 kommenttia

Nuori tavallisen polun tallaaja blogien ihmemaailmassa
Sisällön tarjoaa Blogger.